Power BI, je hebt er misschien nog niet eerder van gehoord. Of je bent al een veteraan wat betreft het maken van rapportages met de veelzijdige visueel-ingestelde applicatie. Maar precies wat is Power BI, waar liggen de krachten en zwaktes en waarom moet je het kennen?
Intro
Power BI, de BI staat voor Business Intelligence, is een Analytics Tool waarmee je datasets kan inladen, relaties tussen datasets kan leggen en deze tonen in rapporteren en grafieken. Wij geloven dat de echte kracht die Power BI heeft, ligt in het creëren van visualisaties. Het is met deze tool mogelijk om rapportages te maken die in één oogopslag veel inzicht bieden. Het biedt het gemak van veel rapportagetools om visueel financiële feiten weer te geven in grafiekvorm, maar daarnaast biedt het ook de diepte om verder te gaan in bepaalde rapportages en te achter halen hoe deze cijfers zijn opgebouwd.
Vergeleken met veel andere tools die men gebruikt om data te analyseren is Power BI is niet geschikt voor data input, daarentegen is Power BI uiterst geschikt voor data import. De mogelijkheden wat betreft import zijn onder andere:
- Bestanden (Excel, tekst/CSV, XML, JSON, Map*, etc.)
- Databases (Access, SQL, SAP, IBM, etc.)
- Azure
- Onlineservices (Navision, Salesforce, Analytics, etc.)
- Overige (R-script, Web, etc.)
Wat betreft het leggen van relaties is de functionaliteit van PowerBI simpel, maar effectief. Er wordt gebruik gemaakt van relationele databases. Het idee achter een relationele database is om gelijke variabele te vinden tussen twee datasets. Als voorbeeld, in je orderbestand staat een klantnummer. Dit klantnummer komt overeen met het klantnummer in je klantbestand. Door je klantnummer in beide bestanden te linken, kan je de omzet per klant vinden. Lees hier meer over datastructuur.
Natuurlijk helpt tekst, maar voorbeelden tonen is het meest aansprekend. Als voorbeeld hebben we hier een bedrijf genaamd EEBC B.V. Dit bedrijf verkoopt 4 producten (gordijnen, stoelen, tafels en fietsen). Ze verkopen in de gehele EU en een naar een paar landen buiten de EU. Ze hebben 10 verkopers in dienst, maar met 1543 verkooporders vanaf 1 januari 2018 tot en met 31 oktober 2018 is het moeilijk om alles overzichtelijk te houden.
Zoals wat is de brutomarge per werknemer?
Dit is natuurlijk makkelijk in te lezen in het geval dat de administratie enigszins goed bij wordt gehouden, maar voor specifiekere gegevens zoals een grafiek van het verloop van de verkoop van producten per productgroep of globaal kunnen inzien van de verkopen en veel meer zijn toch aparte applicaties nodig. Hier volgen een aantal voorbeelden van mogelijkheden die gevisualiseerd kunnen worden via Power BI.
Voorbeelden
Afbeelding 1: Omzet, totale kostprijs verkopen en gemiddelde brutomarge van EEBC B.V. (fictieve onderneming)
Afbeelding 2: Verloop van afzet per productgroep van EEBC B.V. (fictieve onderneming).
Afbeelding 3: Verkopen per land en productgroep met toegevoegde kleurverzadiging van weinig verkopen naar veel verkopen (rood naar groen) van EEBC B.V. (fictieve onderneming).
Afbeelding 4: Omzet, kostprijs, brutomarge, brutomarge% van stoelen verkocht in Engeland met ordernummers en aantallen vermeldt van medewerker Julian (fictief) werkzaam bij EEBC B.V. (fictieve onderneming)
Ben je geïnteresseerd in meer van dit soort content. Neem eens een kijkje op onze blog en hou deze de komende weken in de gaten. Op zoek naar een boekhouder tegen een redelijke prijs of een finance professional voor een opdracht? Dan verwijzen wij je graag naar één van onze pakketten voor boekhouden en controlling. Geïnteresseerd om jouw data te laten visualiseren? Neem contact en dan kijken wij wat we voor jou kunnen betekenen.
Disclaimer: De (bedrijf)namen, producten, prijzen, en namen van personen zijn puur fictief. Overeenkomsten met de werkelijkheid zijn toeval.