De komende weken legt CBEE een bepaald onderwerp onder de loep. Dit onderwerp is Financial Analytics, maar één: wat is Financial Analytics? Twee: waarom Financial Analytics? En drie: wat is het belang voor jouw bedrijf?
Om dit onderwerp af te trappen, behandelen we eerst een relevant concept: Big Data, wat gedefinieerd wordt door een grote mate van hoeveelheid, met een hoge frequentie en daarnaast een variëteit en variatie in vorm en frequentie van datasets. Big Data is een voorbeeld van data waarin veel waardevolle informatie schuilt. Met deze informatie kunnen er analyses worden gedaan, daaropvolgend worden voorspellingen gemaakt en kan er tijdig worden bijgestuurd vanuit de onderneming. Als voorbeeld nemen we het Amerikaanse Walmart[1], dat gebruik maakte van historische transactiegegevens bij gebieden getroffen door een orkaan om te voorspellen waarvan extra moest ingekocht worden voordat de orkaan Sandy in 2012 de kust van de Verenigde Staten terroriseerde. Natuurlijk is dit iets wat niet vaak voorkomt in Amerika, laat staan Nederland, waar dit niet voorkomt. Het is wel een aanduiding voor wat mogelijk is.
Financial Analytics en het nut ervan
Als je eenmaal de data hebt en deze hebt geïntegreerd in een tool die een grote hoeveelheid aan data kan opslaan, verwerken en gereed maakt voor analyse dan kan je beginnen met het analyse werk. Maar wat creëer je precies met Financial Analytics?
Door het implementeren van Financial Analytics in een organisatie is het mogelijk om resultaten duidelijker te maken. Dit wordt gedaan door het opbouwen van een duidelijke datastructuur. Hoe je een duidelijke datastructuur staat in de blog data-architectuur. Als je eenmaal een duidelijke datastructuur hebt, de correcte applicaties, visualisaties en rapportages is het mogelijk om sneller een nieuwe koers in te slaan aan de hand van relevante stuurinformatie.
Financial Analytics wordt momenteel vaak gebruikt als een ad-hoc oplossing voor specifieke vraagstukken. Een goed voorbeeld hiervan is er de verandering binnen KLM, beschreven in dit artikel. Bij KLM hebben ze de afgelopen jaren als doelstelling ‘een data-driven organisatie worden’ gekozen. In deze jaren hebben ze Analytics gebruikt om de operationele activiteiten en service beter te volgen. Zo hebben ze voorgang geboekt om klachten die ze ontvangen via verschillende portalen om een beeld te krijgen wat betreft de beleving van een vertraging of een annulering van een vlucht. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een klant accurater te benaderen aan de hand van zijn of haar persoonlijke situatie en een betere after-service te bieden. Wat hieruit wel naar voren komt is een nieuw probleem, met zoveel data en de mogelijkheid om procesmatig veel voortgang te boeken: wie geef je toegang tot deze data? Hoe transparant moet je zijn over deze data, ook met oog op de AVG, allemaal lastige vraagstukken.
Maatwerk is een vorm van sturingsinformatie gecreëerd door Analytics die eenmaal wordt gebruikt. Daarnaast is er ook veel behoefte aan periodieke sturingsinformatie. In de financiële sfeer wordt hier vaak alleen aan een balans, verlies- en winstrekening gedacht. De mogelijkheden voor periodieke financiële sturingsinformatie zijn echter groot. Hierbij kan gedacht worden aan forecasting, in kaart brengen van financiële trends en veel meer. Dit kan zowel gebruikt worden om tactische beslissingen te maken betreft welke leveranciers aangehouden moeten worden, het bedrijf meer of minder liquide moet zijn en andere beslissingen op middellang termijn.
Door het gebruik van Financial Analytics kan je dus zowel maatwerkoplossingen, een structuur opbouwen waarmee je meer vooruitstrevend kan opereren, maar ook op operationele basis de prestaties kan meten en de doelen kan aanpassen.
CBEE en Financial Analytics
Als één van onze diensten bieden wij de klant een parttime CFO, een sparringpartner die meedenkt over complexe vraagstukken die bij de onderneming aanwezig zijn. De CFO van CBEE is gefocust om financiële vraagstukken op te lossen middels ervaring op het gebied van cashflowmanagement, financiering en andere opgaven, maar is ook in staat te adviseren op het gebied van Analytics.
Naast specifieke vraagstukken die wij kunnen oplossen, bieden wij ook een controllingpakket aan met daarin applicaties die een beeld geven van de huidige situatie van de onderneming aan de hand van zowel financiële als non-financiële kengetallen. Op basis van deze informatie kunnen wij je adviseren over meerdere takken van sport, zoals bedrijfseconomische- en procesmatige onderwerpen.
Wat betreft Analytics heeft CBEE de volgende overtuigingen die ze voor zowel zichzelf als voor de klant implementeren.
- Automatisering
Meedenken in de opzet om menselijke handelingen te automatiseren en daarmee de marge op een menselijke fout te dekken.
- Visualisatie
Creëren van het concept en de uitvoering van rapportages met een focus op visualisatie. Managementinformatie wordt hiermee geen cijfers vergelijken en in de kast opbergen, maar daadwerkelijk sturende informatie
- Geavanceerde analyse voor finance
Verbeteringen in processen om sneller en betere beslissingen te kunnen maken. Data en Analytics profiteert hiervan doordat processen soepeler verlopen data makkelijker en sneller wordt afgeleverd. Data en Analytics spelen hier de rol om trends te herkennen, bepaalde processen zijn langzamer of fluctueren veel. Bij de constatering van zulke trends kunnen processen anders ingericht worden voor een optimale bedrijfsvoering.
- Geavanceerde analyse voor business
Aanpassingen in de ondernemingsstructuur of bedrijfsvorm aan de hand van data zoals ondernemingsgrootte (personeel, omzet, winst), maar ook de persoonlijke situatie. Met deze vorm van Analytics worden verborgen groeimogelijkheden opgegraven en waargemaakt.
Waarom Financial Analytics de toekomst is voor jou
Waar veel administratiekantoren naar het verleden kijken, neemt CBEE de stap vooruit om naar de toekomst te kijken. Historische resultaten zijn per definitie ook gedegen stuurinformatie, maar deze moeten wel gebruikt worden om de beslissing van morgen te maken.
Wij geloven dat de moderne ondernemer toe is aan een blik in de toekomst. Door vele facetten van Analytics te combineren, zoals het prognosticeren van de liquiditeitspositie, indeling van de processen, advies op bedrijfseconomisch niveau aan de hand van voorspellende data en een optimale bedrijfsstructuur, is het makkelijker om met de onderneming een nieuw koers in te slaan.
Vond je dit artikel prikkelend? Houd onze blog of sociale media dan in de gaten! Ben je een ondernemer en geïnteresseerd in meer expertise in de onderneming? Neem dan een kijkje naar onze boekhoud– en controllingpakketten. Geïnteresseerd? Neem dan gerust contact op.
[1] https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2016/08/25/the-most-practical-big-data-use-cases-of-2016/#2a0608316256