Update 05-06
Corona zal de komende periode nog veel invloed blijven houden op ons dagelijks leven. Om deze reden zijn verschillende steunmaatregelen voor ondernemers met vier maanden verlengd en uitgebreid. Dit nieuwe pakket loopt van 1 juni tot 1 oktober. We brengen je graag op de hoogte van de huidige maatregelen.
Regelingen voor ondernemers
Het coronavirus raakt iedereen. De maatschappelijke en economische gevolgen zijn van ongekende omvang. Sinds de komst van het virus heerst er onzekerheid bij veel ondernemers. Logisch, want wie gaat de rekeningen betalen wanneer de inkomsten aanzienlijk lager zijn of zelfs helemaal weg blijven? En wat moet er gebeuren met personeel waar geen werk meer voor is? En hoe zit het dan met ZZP’ers waarbij het werk stilligt? De overheid komt getroffen ondernemers tegemoet door middel van verschillende regelingen.
Noodloket voor ondernemers in getroffen sectoren
Er zijn een aantal sectoren direct hard getroffen. Bedrijven die schade lijden door een noodgedwongen sluiting, inperking van bijeenkomsten of door het negatieve reisadvies kunnen aanspraak maken op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Voor de bedrijven in deze sector wordt er een vaste tegemoetkoming van 4000 euro beschikbaar gesteld. Er zijn een aantal voorwaarden aan deze regeling gesteld. Zo moet er in de periode 16 maart tot en met 15 juni 2020 een minimaal omzetverlies van 4000 euro zijn. Daarnaast moeten er in deze periode ook minimaal 4000 euro aan vaste lasten verwacht worden. In de meeste gevallen geldt dat er ten minste één vestiging moet zijn met een ander adres dan het privéadres. Als je aanspraak wilt maken op deze tegemoetkoming heb je tot 26 juni de tijd om de aanvraag in te dienen bij het RVO.
Bedrijven die schade lijden door een noodgedwongen sluiting, inperking van bijeenkomsten of door het negatieve reisadvies kunnen aanspraak maken op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS).
Ter opvolging van de TOGS-regeling is er de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL). Val je ook onder de TOGS-regeling en heb je als mkb-bedrijf structureel meer dan 30% omzetverlies? Dan heb je mogelijk ook recht op een tegemoetkoming van maximaal 50.000 euro per vier maanden. Er wordt per sector een vast percentage van het omzetverlies vergoed om de vaste lasten te kunnen dekken. Let op, loonkosten vallen hier niet onder, hier kan de NOW voor gebruikt worden.
Vergoeding van loonkosten
Als gevolg van de maatregelen vanuit de overheid, de afnemende vraag of door leveranciersproblemen kan het zijn dat er geen tot weinig werk overblijft voor het personeel. Hierdoor is een groot aantal bedrijven genoodzaakt om personeel thuis te laten. In deze situatie kan je gebruikmaken van het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze regeling houdt een tegemoetkoming van de loonkosten in. Het is beschikbaar voor werknemers met een vast contract, een flexibel contract én oproepkrachten. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van de omzetdaling. Om voor de regeling in aanmerking te komen moet er als gevolg van het coronavirus tenminste 20% omzetverlies verwacht worden vanaf 1 maart 2020.
De NOW 2.0 is de opvolger van deze maatregel. Ook over de periode juni, juli, augustus en september kan er een aanvraag gedaan worden. Een aantal van de voorwaarden zijn aangepast. Wanneer een bedrijf van de regeling gebruik maakt, mag er in 2020 geen dividend of bonus uitgekeerd worden. De korting op de subsidie bij bedrijfseconomisch ontslag blijft, maar deze gaat van 150% naar 100%. Ook moeten werkgevers de werknemers stimuleren om aan bij- of omscholing te doen.
Inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers
Als zzp’er is het niet mogelijk om gebruik te maken van de hierboven genoemde NOW. Wanneer je als zzp’er tijdelijke financiële problemen ondervindt kun je een inkomensaanvulling aanvragen op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze hoef je op een later moment niet terug te betalen. Ook een directeur-grootaandeelhouder kan gebruikmaken van deze tijdelijke regeling. Er moet dan wel sprake zijn van volledige zeggenschap en het dragen van de financiële risico’s. Daarnaast moet de dga naar waarheid kunnen verklaren dat het onmogelijk is om salaris uit te betalen. Naast een inkomensaanvulling is het mogelijk om een lening voor bedrijfskapitaal aan te vragen.
Wanneer je als zzp’er tijdelijke financiële problemen ondervindt kun je een inkomensaanvulling aanvragen op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).
Tozo 2 volgt deze regeling op, hierdoor kan er tot 1 oktober gebruik gemaakt worden van de inkomensondersteuning. Een belangrijke wijziging in de voorwaarden is dat er vanaf nu wel een partnertoets wordt afgenomen. Wanneer het inkomen van een huishouden boven het sociaal minimum ligt vervalt het recht op de uitkering. De aanvraag kan ingediend worden bij je woongemeente.
Borgstelling bij kredietaanvragen
De Kleine Kredieten Cornona Garantieregeling (KKC) en de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB) bieden ruimte voor ondernemingen die liquiditeitsproblemen ervaren. Wanneer hier gebruik van gemaakt wordt staat de Nederlandse Staat voor een gedeelte van de lening garant. Hierdoor kun je als ondernemer meer lenen dan dat je op basis van je onderpand zou krijgen. Sinds 16 maart is het voor mkb-bedrijven mogelijk om een lening onder deze regeling aan te vragen bij de deelnemende financiers.
Uitstel van belastingbetaling
Bij liquiditeitsproblemen kan er ruimte gecreëerd worden door uitstel van betaling aan te vragen bij de belastingdienst. Dit kan voor inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. Houd er rekening mee dat je deze aanvraag schriftelijk moet motiveren voordat de invordering wordt stilgezet. De komende maanden deelt de belastingdienst geen verzuimboete uit bij een te late betaling. Wanneer je gebruik maakt van een voorlopige aanslag en de winstverwachting is gedaald, dan is het raadzaam om een verlaging van de voorlopige aanslag aan te vragen.
We begrijpen dat het voor veel ondernemers een spannende tijd is. Heb je op financieel vlak vragen of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan ook in deze periode gewoon voor je klaar!