Prinsjesdag 2019 zorgde voor een duidelijk beeld over de economische verwachtingen en de nieuwe regelingen voor het komende jaar. Wat zijn de belangrijkste punten voor de ondernemer? Wij lichten de hoofdlijnen over de wijzigingen voor het aankomende jaar toe en bespreken het effect hiervan op jou als ondernemer.
Het tweeschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting wordt versneld ingevoerd. Daarnaast zullen de arbeidskorting en de algemene heffingskorting stijgen [1]. Dit zorgt ervoor dat ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid minder inkomstenbelasting gaan betalen over winsten van de onderneming.
De zelfstandigenaftrek voor zzp’ers wordt langzaam afgebouwd. Tot nu toe hoeft er over de eerste 7280 euro winst geen inkomstenbelasting betaald te worden. Dit zal in tien jaar tijd worden afgebouwd naar ongeveer 5000 euro. Ter compensatie gaat de arbeidskorting omhoog. Dit zal voordeel opleveren voor alle werkenden. Het minimale tarief voor zzp’ers zal vastgezet worden op 16 euro per uur exclusief directe kosten. Deze maatregel wordt ingevoerd om het deel aan zzp’ers dat onder het bestaansminimum leeft te verkleinen. Dit zal echter pas in 2021 pas ingaan. Ook wordt er gewerkt aan een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, zodat ze beschermd zijn tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid [2].
De zzp’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen, krijgen daarnaast de mogelijkheid om een zelfstandigenverklaring te gebruiken. Hiermee kunnen ze vooraf afspreken dat ze als zelfstandige het werk uitvoeren. Als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen en hiernaar ook handelen in de praktijk, is de kans op naheffingen uitgesloten [3].
Mensen die een elektrische auto van de zaak ook privé gebruiken, gaan daar meer belasting over betalen. Deze bijtelling stijgt van 4 naar 8 procent van de catalogusprijs. Voor alles boven 45.000 euro geldt straks een tarief van 22 procent. Deze grens ligt nu nog op 50.000 euro.
Er zal ook een nieuwe leaseregeling komen voor fietsen. Volgens de Fietsersbond is de huidige regeling namelijk onduidelijk en maakt dit het leasen van een fiets lastig. Om het fietsen te stimuleren is er net zoals voor auto’s, een vast bijtellingspercentage vastgesteld. Dit percentage ligt op 7 procent.
Vanaf 1 juli 2020 wordt het verlof van partners in het eerste halfjaar na de geboorte met vijf weken uitgebreid. Tijdens die periode wordt het loon voor 70% doorbetaald. De vijf weken komen boven op de vijf dagen verlof die fulltimers sinds begin dit jaar krijgen.
Met de nieuwe pensioenregels in zicht, kunnen zelfstandigen ook een pensioen opbouwen via een pensioenfonds of een verzekeraar. Zij krijgen dan hetzelfde belastingvoordeel als werknemers die pensioen opbouwen [4].
Ben je geïnteresseerd in meer interessante content? Houd dan onze blog in de gaten! Ben je een ondernemer en geïnteresseerd in meer expertise in je administratie, bekijk onze boekhoud– en controllingdienst op onze website. Kennismaken? Neem gerust contact met ons op!